1990

Hereniging beide Duitslanden Duitsland viert op 3 oktober de “Tag der Deutschen Einheit”. In 1990 werden de DDR (Oost-Duitsland) en de BRD (West-Duitsland) namelijk officieel herenigd nadat ze vlak na de Tweede Wereldoorlog waren opgespitst. Door de hereniging wordt Berlijn weer de centrale hoofdstad.

Marco Borsato wint de Sound Mix Show Borsato brak door als zanger nadat hij op 7 april 1990 de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer At This Moment van Billy Vera.

Vrijlating Nelson Mandela Na 27 jaar gevangenschap op komt in Zuid-Afrika ANC leider Nelson Mandela vrij. De anti-apartheidsstrijder was door het Zuid-Afrikaanse regime opgesloten op Robbeneiland.

GTST Nederlands eerste dagelijkse soap Goede tijden, slechte tijden is de langstlopende soapserie op de Nederlandse televisie. De serie debuteerde op 1 oktober 1990 om 19.30 uur op RTL Veronique en wordt sindsdien elke werkdag uitgezonden.

brandenburger_tor marco_borsato_1990 nelson_mandela gtst

TOP 10

 1. Nothing compares 2 U – Sinead O’Connor
 2. I’ve been thinking about you – London Beat
 3. Mooi was die tijd – Corry Konings
 4. It must have been love – Roxette
 5. What’s a woman – Vaya Con Dios
 6. U can’t touch this – MC Hammer
 7. The Power – Snap
 8. Dirty cash (Money talks) – Adventures of Stevie V
 9. Verdammt ich lieb dich – Matthias Reim
 10. Daar gaat ze – Clouseau

1991

Zoontje Eric Clapton verongelukt In maart 1991 valt het vierjarige zoontje Conor van Eric Clapton en de Italiaanse actrice Lori del Santo uit het raam op de 53ste verdieping van hun appartement in Manhattan.Het jongetje is op slag dood. De beide ouders worden shock-toestand opgenomen in het ziekenhuis. Eric Clapton zou later voor Conor het liedje Tears in Heaven schrijven.

Start Operatie Desert Storm Na een maandenlange troepenopbouw van de Amerikanen begint op 24 februari 1991 operatie Desert Storm om de troepen van Saddam Hoessein uit Koeweit te verdrijven. Operatie Desert Storm wordt geleidt door generaal Norman Schwarzkopf. Deze oorlog gaat de geschiedenis in als een van de eerste grote oorlogen waarbij de wereld via de televisie live kan meekijken.

eric_clapton dessert_storm

TOP 10

 1. I do it for you – Bryan Adams
 2. Mooi man – Mannenkoor Karrespoor
 3. More than words – Extreme
 4. James Brown is dead – L.A. Style
 5. Crazy – Seal
 6. Liefde voor muziek – Raymond van ‘t Groenewoud
 7. Losing my religion – R.E.M.
 8. Wind of change – Scorpions
 9. Knockin’ boots – Candyman
 10. On more try – Timmy T

1992

De Bijlmerramp Op 4 oktober 1992 stort aan het begin van de avond een vrachtvliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij EL Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmer. Even voor de crash was de Boeing 747 door onbekende oorzaak 2 motoren verloren boven het Naardermeer. In totaal komen er 43 mensen om het leven.

Eurodisney opent haar deuren Op 12 april 1992 opent het eerste Disney park in Marne-la-Vallee bij Parijs haar poorten.Het park is het vierde Disney park ter wereld. Andere parken liggen in de VS bij Los Angeles aan de westkust en Orlando in Florida, en bij Tokio in Japan. Het park bij Parijs maakte aanvankelijk forse verliezen en wordt pas na jaren succesvol. Tegenwoordig heet het Europese park Disneyland Resort Paris.

Het eerste mobieltje In 1992 introduceert het Finse bedrijf Nokia het eerste mobieltje op de consumentenmarkt. Op 01 juli 1991 voerde de Finse Minister-president Harri Holkeri het eerste gesprek ter wereld met een mobieltje van het Finse bedrijf Nokia dat een jaar later in 1992 de Nokia 1011 op de consumentenmarkt bracht.

Eerste SMS Op 03 december 1992 verstuurde Neil Papworth, een medewerker van het Britse telecommunicatie- bedrijf Vodafone, vanaf een vaste computer het eerste sms’je (Short Message Service) naar de mobiele telefoon van zijn collega Riachard Jarvis met de mededeling: Merry Christmas!

bijlmerramp eurodisney_paris nokia_1011 logo_sms_1992

TOP 10

 1. Rythem is a dancer – Snap
 2. It’s my Live – Dr. Alban
 3. Knockin’ on heavens door – Guns & Roses
 4. Sweat (a la la la la long) – Inner Circle
 5. Just a nother day – Jon Secada
 6. Don’t let the sun go down on me – George Micheal & Elton John
 7. To be with you – Mr. Big
 8. Under the bridge – Red Hot Chili Peppers
 9. End of the road – Boyz II Men
 10. Please don’t go – Double You

1993

Bomaanslag WTC Op 26 februari 1993 vindt er een aanslag plaats op een van de tweelingtorens van het World Trade Center (WTC) in New York. In de ondergrondse parkeergarage van de eerste kantoortoren van het WTC ontplofte een bestelwagen volgeladen met dynamiet. Er vielen zes slachtoffers en er werd een enorme materiële schade aangericht.

Intel Inside Op 22 maart 1993 brengt Intel de eerste generatie Pentium processoren op de markt. Het zou een grote revolutie betekenen op het gebied van snelheid en betrouwbaarheid van PC’s.

Sekteleden omgekomen Op 19 April komen bij de bestorming van hun ranch in Waco (Texas) 76 leden van de Branch Davidians om het leven. Vermoed wordt, dat de meesten zelfmoord hebben gepleegd. De pas aangestelde minister van Justitie Janet Reno gaf toestemming voor een inval. Op 19 april bestormde de FBI het gebouw van de sekte met zwaar materieel en het gebruikte hierbij tanks en traangas.

DOOM de game is een first-person shooter computerspel uit 1993, ontwikkeld door “id Software”. Het is het eerste spel uit de gelijknamige franchise. Het spel is vooral bekend als een van de pioniers op het gebied van 3D-graphics voor computerspellen en multiplayerspellen via netwerken.

Twin_Tower intel_inside waco_1993 doom_the_game

TOP 10

 1. What’s up – 4 Non Blondes
 2. What is love – Haddaway
 3. No limit – 2 Unlimited
 4. All that she wants – Ace of Base
 5. Falling in love with you – UB 40
 6. Mr. Vain – Culture Beat
 7. Open sesame – Leila K.
 8. Mr. Blue – René Klijn
 9. Living on my own – Freddie Mercury
 10. I’d do anything for love – Meat Loaf

1994

Zwartste F-1 Grand Prix weekend ooit De koningsklasse van de autosport beleeft het zwartste weekend aller tijden. De kwalificatie heeft het leven gekost van de beginnende Formule 1-coureur Roland Ratzenberger. Rubens Barrichello overleefd een zwaar ongeluk in de banden, opgesteld langs een andere muur, met lichte verwondingen. Tijdens de start van de Grote Prijs, ook wel Grand Prix geheten, botsen twee Formule 1-wagens op elkaar waardoor brokstukken het publiek invliegen en zeven mensen verwonden. En dan een paar ronden later in de Gradn Prix gebeurd er wederom een ramp; Formule 1-autocoureur Ayrton Senna komt om het leven door een crash tegen een muur langs het circuit. Het GP weekend zorgde voor veel ophef in de Formule 1. Veiligheidsregels werden enorm aangescherpt. Miljoenen fans rouwden om de dood van hun F-1 legende Ayrton Senna!

Curt Cobain overleden Curt Cobain van de in de jaren ’90 populaire alternatieve rockband Nirvana wordt op 8 april 1994 in zijn flat in Seattle dood gevonden. Hij blijkt al enkele dagen dood te zijn. De zanger-gitarist blijkt 3 dagen eerder met een geweer zelfmoord te hebben gepleegd, maar er gaan ook geruchten over moord. Bekende songs van de band zijn o.a. Smells like teen spirit en Come as you are.

Mandela 1e zwarte president Zuid Afrika Nelson Rolihlahla Mandela (Mvezo, 18 juli 1918) was President van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Een advocaat van beroep. Mandela werd geboren bij Umtata (in het vroegere Transkei), als zoon van een plaatselijk stamhoofd. Mandela wordt alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid, welke hij heeft moeten bekopen met 27 jaar gevangenisstraf.

Dé Zomerhit van 1994 Wellicht niet de best verkochte single van 1994, maar wel een enorme zomerhit voor Marusha. Deze eendagsvlieg heeft nog een bescheiden tweede hitje gehad met “It takes me away”. Deze single echter was in het uitgaansleven van Renesse vrijwel continue te horen. “Somewhere over the Rainbow” doet terugdenken aan een geweldige vakantie en verdient dus een vermelding.

f-1-gp-1994-imola. kurt-cobain nelson_mandela zomerhit_1994

TOP 10

 1. Dromen zijn bedrog – Marco Borsato
 2. I like to move it – Reel 2 Real
 3. Without you – Mariah Carey
 4. Ik wil niet dat je liegt – Paul de Leeuw
 5. Love is alle around – Wet Wet Wet
 6. The most beautiful girl – Prince
 7. The second walz – André Rieu
 8. 7 Seconds – Youssou N’Dour & Neneh Cherry
 9. Cotton eye Joe – Rednex
 10. Dreams – 2 Brothers on the 4th Floor

1995

Playstation komt uit in Europa Playstation zag het levenslicht in 1994 en kwam voort uit een mislukte samenwerking met Nintendo om een nieuwe console te fabriceren. In die tijd was console gaming minder populair dan nu. Een van PlayStations doelstellingen was om het gamen populair te maken. De PlayStation was in Europa vanaf 29 september 1995 te koop. In het eerste weekend werden meer dan 100.000 stuks verkocht, zes maanden daarna een miljoen.

TMF van start TMF werd op 1 mei 1995 gelanceerd door Lex Harding. Nederland kende op dat moment geen eigen muziekstation, in de meeste gemeentes kon alleen het Engelstalige MTV Europe worden ontvangen. In het begin had TMF een beperkt bereik in Nederland, maar dit nam al snel toe. Presentatoren of vj’s van het eerste uur waren Sylvana Simons, Bridget Maasland, Isabelle Brinkman, Fabienne de Vries, Ruud de Wild, Michael Pilarczyk, Wessel van Diepen en Erik de Zwart. De eerste clip die werd uitgezonden was Brian May met Too Much Love Will Kill You. Binnen een paar jaar waren de kijkcijfers groter dan die van concurrent MTV. In 2002 nam MTV Networks de aandelen van TMF over.

Wateroverlast De watersnoodramp van 1995 duurde 13 dagen ( van maandag 23 januari tot en met zondag 5 februari ) staat nog vers in het geheugen van de Nederlanders omdat Nederlandheel veel geluk heeft gehad dat de dijken niet doorbraken.

playstation_1995 tmf_1995 wateroverlast_1995

TOP 10

 1. Het is een nacht … – Guus Meeuwis
 2. Conquest of paradise – Vangelis
 3. Think twice – Celine Dion
 4. Passie – Clouseau
 5. Sjeng aon de geng – Nachraove
 6. Pour que tu m’aimes encore – Celine Dion
 7. Loved a woman – Bryan Adams
 8. Omdat ik zo van je hou – Gordon
 9. Missing – Everything But The Girl
 10. Knockin’ – Double Vision

1996

Dienstplicht afgeschaft In feite is de opkomstplicht in Nederland opgeschort (Sinds 1 mei 1997) en niet afgeschaft. Dit betekent dat de opkomstplicht eventueel ooit weer ingesteld kan worden. De laatste dienstplichtige van Nederland wordt op 22 augustus 1996 uitgezwaaid uit de kazerne.

Amsterdam ArenA geopend De Amsterdam ArenA werd op 14 augustus 1996 tijdens een grootse openingsceremonie door Koningin Beatrix geopend. Hierbij zong Busje Westerflat de speciaal voor deze ceremonie geschreven hymne De zee. Op 6, 7 en 8 september trad Tina Turner hier als eerste internationale artiest op. Met haar Wildest Dreams Tour werd de ArenA met in totaal 155.000 fans groots geopend. De eerste wedstrijd in het stadion werd gespeeld tussen Ajax en AC Milan. Ajax verloor de wedstrijd met 0-3. Het eerste doelpunt in het stadion werd gemaakt door Dejan Savićević.

Girlpower komt opzetten De Spice Girls was een Britse meidengroep, die begon als een marketingoperatie. Ze hadden vanaf de eerste hitsingle “Wannabe” (uitgekomen op 8 juli 1996) tot 2001 veel succes en worden beschouwd als de bestverkopende meidengroep aller tijden, door de verkoop van meer dan 45 miljoen albums en 30 miljoen singles. Daarnaast hebben ze de term Girl Power beroemd gemaakt. De groep bestond oorspronkelijk uit Victoria Adams, Emma Bunton, Melanie Chisholm, Melanie Brown en Geri Halliwell. In 1998 verliet Halliwell echter de groep om een solocarrière op te starten.

dienstplicht amsterdam_arena spice-girls

TOP 10

 1. Macarena (remix) – Los Del Rio
 2. Banger hart – Rob de Nijs
 3. Captain Jack – Captain Jack
 4. Killing me softly – Fugees
 5. I can’s help myself – Kelly Family
 6. Per spoor – Guus Meeuwis & Vagant
 7. Zonder jou – Simone Kleinsma & Paul de Leeuw
 8. Childeren – Robert Miles
 9. Mysterious girl – Peter Andre & Bubbler Ranx
 10. Wannabe – Spice Girls

1997

Iet giet oan! In 1997 was er al tien jaar lang geen Elfstedentocht meer gehouden. Na dagenlange vorst staken op 2 januari 1997 de rayonhoofden de koppen bijeen voor de vergadering van de Vereniging der Friesche Elfsteden. Na de bijeenkomst gaf voorzitter Henk Kroes om 11.17 met de historische woorden het verlossende antwoord: It giet oan! Na de alles vergende eindsprint wist Henk Angenent Erik Hulzebosch een meter achter zich te laten en als eerste over de finish te komen in een tijd van 6.49.18. Na een eveneens spannende eindsprint met Gretha Smit wist Klasina Seinstra de beste vrouw te worden in een tijd van 7 uur en 49 minuten

Sigaartje Monica? Op 22 december 1997 neemt Witte Huis medewerkster Linda Tripp stiekem een telefoongesprek op met Monica Lewinsky waarin Lewinsky praat over haar seksuele relatie met president Clinton.

Tweede slachtoffer in Gangsta Rap vete In 1995 raakte The Notorious B.I.G. betrokken bij de strijd tussen de Eastcoast en de Westcoast, twee stromingen binnen de gangsta rap. Zijn grootste rivaal werd 2Pac, een rapper uit Californië. 2Pac was oorspronkelijk een goede vriend van The Notorious B.I.G. De band tussen Notorious en 2Pac verslechterde toen er juwelen en teksten van hem werden gestolen en 2pac er The Notorious B.I.G. van beschuldigde. Enige tijd later werd Tupac neergeschoten en beroofd. 2Pac overleefde deze aanslag, maar Notorious en Puff Daddy waren in hetzelfde gebouw aanwezig, 2Pac verweet Biggie Smalls ervan dat hij ervan af wist en dat hij hem niet had verwittigd. Hierop volgden de donkerste pagina’s in de geschiedenis van de hiphop. Het was nu echt oorlog tussen East en West Coast, het conflict eindigde pas toen beiden stierven.

Het eerste Harry Potter deel Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste deel van de populaire Harry Potterserie en is net zoals de zes opvolgende delen geschreven door de Britse schrijfster J.K. Rowling. De verhalen beschrijven het leven van een jonge tovenaar, genaamd Harry Potter, die samen met zijn beste vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel al op zeer jonge leeftijd allerlei angstaanjagende avonturen beleefd.

Lady Di verongelukt Tijdens een wilde achtervolging door Parijs verongelukt Lady Di in de Pont d’Alma tunnel. Achterna gezeten door paparazzi, rijdt de chauffeur van haar auto tegen een pilaar van de Seine-tunnel. De ex-vrouw van kroonprins Charles van Groot-Brittannië overleeft het ongeluk niet. 6 Dagen later wordt ze met groot eerbetoon in Groot Brittanië begraven. Nog altijd hangt er een waas van mysterie rond de preciese toedracht voor en tijdens het ongeluk.

it_giet_oan monica_cigar notorious_big harry_potter lady_diana

TOP 10

 1. I’ll be missing you – Puff Daddy & Faith Evans
 2. When I die – No Mercy
 3. Barbie girl – Aqua
 4. Alane – Wes
 5. Wereld zonder jou – Marco Borsato & Busje Westerflat
 6. Don’s speak – No Doubt
 7. Time to say goodbye – Sarah Brightman & Andrea Bocelli
 8. Leven na de dood – Freek de Jonge & Stips
 9. Toen ik je zag – Hero
 10. In nije dei – de Kast

1998

Barney wint Embassy In 1998, een half jaar na het winnen van de World Cup stond Van Barneveld in de finale van de Embassy, ook toen weer tegen Richie Burnett. De partij zou de geschiedenis ingaan als een klassieker en één van de spannendste Embassy finales tot nu toe. In 1999 verdedigde Van Barneveld met succes zijn titel door in de finale Ronnie Baxter te verslaan.

Grootste treinramp uit Duitse geschiedenis Bij het plaatsje Eschede in Duitsland ontspoort op 3 juni 1998 een ICE hogesnelheidstrein en botst tegen een viaduct. Op het moment van het ongeluk had de trein een snelheid van 200 km/h. De ravage door het ongeluk is enorm, Bij de ramp komen 101 mensen om het leven en meer dan 50 passagiers raken zwaargewond. Later zou blijken dat een afgebroken wiel de oorzaak van de treinramp is.

barney_dart_player treinramp_duitsland

TOP 10

 1. My heart will go on – Celine Dion
 2. Niet of nooit geweest – Acda en de Munnik
 3. Zelfs je naam is mooi – Henk Westbroek
 4. Together again – Janet Jackson
 5. We like to party – Vengaboys
 6. Life – Des’ree
 7. No matter what – Boyzone
 8. The boy is mine – Brandy & Monica
 9. Hou me vast – Volumia
 10. Afscheid – Volumia

1999

Onrust om Mileniumbug bereikt hoogtepunt Eind jaren negentig ontstond er grote onrust in de computerwereld over de millenniumbug. Het probleem hiervan was dat in allerlei computersystemen bij het opslaan van de datum alleen de laatste twee cijfers van het jaar werden gebruikt. In de beginperiode van de computer werd dat gedaan om te besparen op de toen erg dure geheugenruimte. Ook verwachtten programmeurs vaak niet dat hun programma’s de eeuwwisseling zouden halen. De millenniumbug zou problemen op gaan leveren tijdens de overgang naar het jaar 2000. Uiteindelijk blijkt alle uitrust voor niks. Op 1 januari blijven alle computers gewoon functioneren en zijn er geen problemen.

Start productie Eurobiljetten Om er voor te zorgen dat er bij de introductie van de nieuwe Euromunt op 1 januari 2002 genoeg bankbiljetten beschikbaar zijn, begint staatsdrukkerij Joh. Enschede op 15 juli 1999 alvast met de productie van de nieuwe bankbiljetten.

Big Brother is watching you 17 September 1999 startte het spraakmakende programma Big Brother van Veronica. Onder het permanente oog van 24 camera’s werd een aantal mensen honderd dagen lang geïsoleerd in een wooncabine. De gebeurtenissen, of het ontbreken daarvan, werden bijna onversneden uitgezonden. Opdrachten zorgden voor enige afleiding en om de zoveel tijd moest iemand het pand verlaten. De kijkers — de kijkcijfers lagen verbluffend hoog — oordeelden mee. Wie het langste bleef kreeg de prijs van 250 duizend gulden. Tot aan het eind van het programma op 30 december 1999 maakten psychologen zich publiekelijk zorgen en klaagden televisiecritici over het ontbreken van plot en moraal in deze nieuwe vorm van televisie.

bug eurobiljetten big_brother

TOP 10

 1. The road ahead – City to City
 2. We’re going to Ibiza – Vengaboys
 3. …. Baby one more time – Bridney Spears
 4. Mambo no. 5 – Lou Bega
 5. Tarzan & Jane – Toy-Box
 6. If you believe – Sasha
 7. Blue (Da ba dee) – Eiffel 65
 8. My love is your love – Whitney Houston
 9. Believe – Cher
 10. Genie in a bottle – Christina Aguilera